Thursday, March 24, 2011

Ujian Tuhan

assalam...

byk bnde aku dpt pelajari last weekend...belajar mcm mane nk menerima ketentuan Tuhan...redho atas ape yg telah berlaku...hari tu, aku dgn senang hati bwk family aku dgn kereta aku yg baru 2 bulan utk bjumpe dgn adik perempuan aku kt matrik johor..dlm prjalanan nk pergi tu ntah mcm mane..aku boleh tersondol belakang kete org...huhu..abis front bumper dgn lampu sblh pemandu tu pecah..kne tukar...yg best tu..esok aku gaji..dah r bru nk merase gaji up 200 ratus...tp apekan daye..xde rezeki la tu..tuhan dah allocate duit tu utk aku bg kt org yg tukang repair kete aku..

aku pon xdela menangis teresak2...menangis gak r..sedih sgt...huhu..tp bile aku pikir2 balik...wat pe aku nk menangis..bnde dah berlaku..lg pon kete tu sket je rosak..boleh dibaiki...nyawa ade satu je..ilang nyawe x boleh ganti..melainkan dgn izinNya...selepas2 nih...aku cube nk belajar utk tdk trlalu menjaga sgt hal2 duniawi nih...ckuplah sekadar yg kite ade..utk kegunaan kite...mane yg xperlu..xpayah la..simpan dan berjimat lah...huhu..pesan utk dri sndri..dan kamu yg sdg mmbce jurnal ini...sekian...

Tuesday, January 11, 2011

Alam persekolahan - Bab 2

darjah 2

aku jd ketua kelas...pergh..mmg best jd ketua kelas...haha...tp ape yg best aku pon xtau...hehe...darjah 2..aku da setat pegi sekolah naik basikal...tp time 2 sekolah aku setat petang...hehe...sesi petang katekan...

darjah 3

aku malas nk cite pjg2..darjah 3 aku jd pengawas

darjah 4

maintain..jd pengawas gak...

darjah 5

same jugak...

Tuesday, December 14, 2010

Alam persekolahan - Bab 1

Alam persekolahan aku bermula ketika umur aku berusia 5 tahun. Sebab kenapa persekolahan ku bermula begitu awal, aku pun tak pasti. Aku bermula di TABIKA. Apa itu TABIKA? TABIKA itu singkatan daripada Taman Bimbingan Kanak-kanak. TABIKA ini adalah dibawah kelolaan KEMAS atau nama penuhnya Jabatan Kemajuan Masyarakat. Selepas selesai peringkat TABIKA, aku dihantar untuk mengikuti sesi Pra-sekolah di salah sebuah sekolah kebangsaan yang terdapat di kawasan aku itu. Iyelah, waktu itu umur aku baru 6 tahun, belum cukup umur untuk aku masuk ke darjah 1. Jadi, aku pun menempuh lagi satu sesi dalam alam persekolahan ku itu. Secara ringkasnya, kedua-dua sesi itu aku hadapi dengan jayanya. Malah ia telah membakar semangat aku untuk memulakan alam persekolahan yang sebenar-benarnya.

Aku telah masuk ke darjah 1 di sebuah sekolah yang berdekatan dengan rumah aku. Pada awalnya aku dihantar oleh ibuku dengan motorsikal, bagaimanapun di kemudian harinya aku berbasikal ke sekolah. Ketika darjah 1, aku telah menjadi murid terbaik dengan setiap ujian dan peperiksaan aku berjaya memperoleh tempat pertama sama ada di dalam kelas atau pun keseluruhan. Boleh dikatakan aku telah menjadi murid contoh oleh para guru yang mengajar aku pada waktu itu. Alhamdulillah, semuanya berkat tunjuk ajar sewaktu aku di TABIKA dan pra sekolah dahulu. Juga kepada ibu dan bapaku yang sering menitikberatkan pembelajaranku. Bayangkanlah, aku sudah mula membaca,menulis,menghafal sifir sejak umurku 4 tahun lagi. Dan semua yang kulalui bukan mudah. Rotan, tali pinggang, batang penyapu dan macam-macam lagi acap singgah di badanku. Perit dan segalanya kupendamkan dalam hati.

Darjah 1 menjadi titik mula aku sebagai seorang murid yang sentiasa menjadi sebutan para guru di sekolah aku itu. Dan kemudiannya, aku terus melangkah ke alam persekolahanku berikutnya - darjah 2..........

Tuesday, November 30, 2010

kembali semula...

salam...

setelah sekian lama menghilang...kini aku telah kembali. hampir setahun aku tidak menulis blog kerana dek kekangan waktu ketika aku sedang bersusah payah mengahbiskan semester terakhir ku di universiti. minat untuk memasukan entri sudah hilang. tetapi minat ku untuk menulis masih menebal dalam diri..

namun,

aku tak punya semangat yang utuh untuk terus tetap menulis...kadang2 semangat itu datang dan pergi..tidak sempat untuk menumbuhkan untaian akar yang utuh dalam diriku...akhirnya aku biarkan wadah ini begitu saja..tanpa mencuitnya buat sekian lama...

kini....

aku mahu mula kembali..apa yang pernah aku titipkan didalam wadah ini..khas buat penggemar wadahku...dan terutama buat orang yg tersayang...yang telah menyutik semangatku untuk kembali bertapak dalam wadah ini..

akhir kata..

ini merupakan prolog kepada suatu pengembalian kerana aku pernah memulakannya...tetapi aku belum berniat untuk mengakhirinya...penantian bukan suatu penyiksaan...tetapi penantian menerbitkan rasa ujaan kepada perasaan untuk lebih tahu...harap perasaan itu terus terbit dalam sanubari anda...nantikan lah ia...

wasalam.

Sunday, October 4, 2009

tido

zzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZ

fyp

final year project a.k.a fyp

fyp itu merupakan satu jenis bhn ukuran utk setiap pelajar thun akhir lakukan
dlm proses utk dptkn scroll ijazah...

tp...

pejadahnye suh kitorg bt fyp ngn subjek2 len pn nk suh kitorg wat 'fyp'...

xphm btol aku....

pastu slhkn student...xsiap itu xsiap ini....

kitorg manusia gak...

tp...

kalo nk bg excuse pn...blik2 yg jwpn yg dpt ddgri...

"kami pn prnah jd stdnt"...

2 dulu........ ni sekarang......

dulu student2 mmg terer...tp student skang pn terer gak...

hahahaha....

ape yg aku nk tulis nih

ngntuk punye pasal....

final year

final year?

mak aih...dh final year ke aku?

betol ke ni?

hmmm....boleh la rilek sket time final year nih..
pasal subjek dah sikit...

tapi...

silap besar la kalo pikir macam tu...

sem ni je dah nak buat kepala aku naik berserabut....

tambah-tambah dekat nk exam nih...

dengan mini projek baru nk start...

fyp nk kne anto proposal

test xyh ckp la......berbaris siap dah.....

berat rupenye dh final year...igtkn fyp je

adooii ai...trpaksela aku lpas tension mlm ni...

housemate dh ajak g karOK...ape lg...

aku mmg x malu nk menyumbgkan lagu nih...

hehehe.....

end of part two....pasnih ade smbgn lg....

kembali semula...

yahooooo....

aku telah kembali semula dalam acara blog memblog nih

tapi...

itu pun aku dah disuruh oleh awek aku yg disayangi selalu...

nenek.

ok end of part one...pasni smbung lagi....

Monday, May 11, 2009

Cuti yg lama kudamba..

fuhh...dh nk hbis rupenye LI aku nih.....pasni leh cuti....yahuuuuu!!!!!

dh lame aku x rase cuti mcm nih.......biasenye aku cuti x lame...ade je bnde yg aku buat time cuti 2...sbg mengisi kekosongan aku time cuti....mmg aku x nafikan, aku xleh duk lame sgt kat rumah kalo xbuat pape....alamatnye keje aku nnti membute je...aku cpt bosan..dulu la..time umo belasan thun....

bile dh msuk u lg la aku ni aktif mcm2...pantang ade ape2 program aku nk join...yela...dlu u bt program ade elaun..at least dpt gak imbuhan drpd duk melepak kt umah xdpt pape....

aku mmg x prnh nk merasa cuti lame....

mase aku 1st year...cuti sem 1...skjap je aku kt umah, pastu aku blik unimap...ade latihan intensif hoki utk masum sem depannye...aku pn ape lg...chow blik unimap r...hehehe...tp training trok woo...bygkn pepagi subuh kitorg dh kne joging dkt batas sawah padi...pas2 xhbis dgn 2 kne plak lari keliling kg y 3 round non-stop...mak aih..nk trputus urat kentut aku....peak kitorg nye training 2, kitrog g men pesta hoki kt USM..mcm biase..tp mmg kitorg sentiasa xde luck bile smpai peringkt kalah mati...huhu sedih....

pas2 cuti sem 2..cuti 2 bln...tapi aku cuti 3 mingg je...hujung bulan 5 aku dh blik unimap..time 2 unimap jd hos utk sukan staf..aku jd volunteer r utk game hoki...ade la bbrape bdk hoki lg yg join..pas2..aku teros smbg ngn kursus PPMS...tmpt kursus kem btn ulu kenas...adeh...3rd time dh aku dtg c2...dh masak aku ngn tmpt2 2...cume time ni adventure sket...byk outdoor...berakit gne pelampung dkt sg. perak sejauh 10km...perghh...letih tp best bai...

pghabisan cuti 2..aku jdik ppms..untuk bdk2 baru...experience, challenging dan penuh kesabaran dan stamina mmg kne ade...mane x nye...letih gile...time jdik ppms 2 ade skali la aku lari time post-mortem..pasal aku dh trbungkang atas katil...xlarat dh..

masuk secnd yr means sem 3 r...lg sibok bai...cuti sem 3..aku ngn member2 mpp kne stay...ktorg kne bt planner utk aktvt sem dpn dan byk la kursus2 yg bakal menanti...tp ade gak antara kursus2 2 aku xpegi..hehehe..pndai2 r nk idup..time cuti 2..aku join team dikir barat..ade prtandign kt UMT...byk brjln gak r...hahaha....

cuti sem 4...rase mcm x cuti ade gak...huhuhu....maunye x...ngn bz konvonye satu hal...pastu aku kne follow masum plak...mule kt KL,UM....pas2 fly away g sabah....nasib bek aku x jdik kutu mati kt sabah 2...ade gak membe...exco2 sukan dr u len...dpt gak tgk final champions league kt sane..tp UMS mmg cun woo...tgk kt kawsan pntai die...perghh..rase nk berenang je tros...pas2 blik dr sabah...aku join MSET kt UTEM..men hoki...kederat aku bgai dikerah2 time 2..akhirnye brjaya gak aku balik umah..tp x lame..awal buln 6 aku blik unimap...prepare ngn konvo n sgle perncgn yg aku rase x p2t ade...

cuti sem 5...time 2 tgh gelabah nk crik tmpt nk bt LI...pas2 dgn dpakse g melawat China...haish..nk xnk aku ikot gak...sbnrnye aku riso ngn tmpt LI aku..at least aku nk crik yg leh dpt elaun byk sket drpd kebiasaan n aku nk facing real work environment yg betol2 mncabar...xdela boring...balik je dr China, tros gerak g umah sewa...pasal LI dh start..pade cuti sem 5...

kesimpulannya, aku nih xprnah mersa lg cuti yg betol2 cuti...tp aku xkisah pn..sbb kbnykkannye mmg aku crik sndri...tp kali ni len sket...aku mmg mmrlukan rehat..nk rest bdn aku...nk kasi fresh sket..nk kasi kepala aku ni keluar skejap dr beban2..pasal sem dpn aku kne siap sedia utk mghadapi thp yg pling mncabar...menjadi seorg pelajar tahun akhir...

jd..cuti sem 6...cuti yg lama kudamba......

Wednesday, April 29, 2009

akhirnya...

masuk arini, alamatnye ade la dlm 2 minggu lg aku LI. pastu balik unimap pulak...bersiap sedia untuk menghadapi tahun akhir aku sbg seorg student UniMAP...mcm x caye plak..aku dh smpai fasa akhir untuk aku menggenggam segulung skrol ijazah...

ALHAMDULILLAH...setakat ni aku masih lg terdaya utk meneruskan perjuangan aku sbg seorg stdnt...walaupun mcm terasa lain sbb dh bt training pastu kene masuk balik belajar...tp nk wat cmner..itulah jln yg perlu aku lalui...hmmm...dgn pelbagai dugaan trpakse aku tmpuh..dgn duit yg dh short..huhu...dgn kedrat moto aku yg x seberapa 2 tp still power...aku dpt jugak tros brjuang dlm suasana yg bolehla aku describe sbg survivor dlm dunia sbnr...

mmg getir dn payah...kalo x ckup kuat,silap2 bole tumbang...

akhirnya..aku akan masuk sbg plajar thun akhir bulan julai nih...perghhh..jdik senior tu...tp sbnrnye, nilah masa penentu aku..aku dh pasang tekad dan azam..walaupun biasanya org pasang azam awal tahun..tp aku tgh tahun..sbb awal sem..hahaha...aku nk study kasi power, x mau trlalu lalai/malas sgt...aku nk jd mcm aku dlu mase aku struggle drjah 6, form 3 dan form 5...mase matrik...

DAN...

satu lagi perkara, aku xnk ckp2 belakang pasal lecturer dh pasnih..even die ajar mmg ckup mbuatkn aku menyampah...aku nk respect diorg dan byk berjumpa dgn diorg...sbbnye, aku dh prnah rase dan bg impak sgt pada result aku..

SERTA...

aku sbg seorg MUSLIM ptut tau yg sume2 nih akan dtentukan olehNYA...aku xnk alpa lg tugas aku sbg seorg hamba kepadaNYA...dan kalo pasnih aku jd kaki surau jgn trkejut..sbb bnde2 nih yg prnah aku buat dlu yg mmbolehkan aku brjaya..keredhaan ALLAH amat pnting..

itu tekad aku mase final sem nih,harap2 aku akan bermula pada track yg tepat pd permulaan sem nih..

wallahualam....